Haarbanden zijn helemaal hot. Of het nu een haarband is om op een festival te dragen, een haarband voor je baby of gewoon een comfortabele haarband voor het sporten: in het straatbeeld is de haarband niet meer weg te denken. Ook bandana’s zijn ongekend populair en zelfs de tulband is een modeverschijnsel.
Hoewel de typische haarbanden uit de jaren 20, jaren 50 en jaren 60 bij veel mensen bekend zijn, gaat de geschiedenis van de haarband veel verder terug.
In de tijd van de Grieken en Romeinen was er al sprake van het gebruik van haarbanden in de vorm van een krans van bloemen of bladeren. Denk aan de krans van eikenbladeren van Keizer Nero.
De tulband is een onderdeel van de religieuze identiteit van de Sikhs. Ook deze worden al eeuwen gedragen.
In het begin van de 20ste eeuw kwamen ‘hoofdpijnbanden’ in de mode. Zij oefenden lichte druk uit op het voorhoofd en dat zou helpen tegen hoofdpijn. Naarmate de tijd vorderde werden deze banden steeds modieuzer en versierd met exotische zaken als veren en mooie stenen. Ook modehuizen gingen zich bezighouden met haarbanden. Ze werden immens populair in de jaren 20.
In de jaren 30 hield deze hype rond de haarband nog aan maar in de jaren 40 had de haarband last van een dipje. Het is wel in deze tijd dat de ‘We can do it’ poster gepropageerd werd in de VS met daarop natuurlijk de iconische polkadot haarband. In de jaren 50 en 60 kwam de haarband weer helemaal terug, maar dan wel in een andere vorm. Deze periode is vooral interessant omdat deze banden nu weer erg gewaardeerd worden. De banden met de knoop aan de bovenkant bijvoorbeeld.
In de jaren 60 was juist helemaal geen sprake van een knoop aan de bovenkant. In deze tijd prefereerde men de gladde haarband. Met aan de voorkant een lok en achter de haarband het haar als het ware hoger gemaakt.
Wat ook in de jaren 60 in de mode kwam en in de jaren 70 doorging waren de bandana’s die weer op een andere manier werden gedragen. De batik en paisley print zag je overal, ook bloemenkransen. Deze werken gedragen door de hippies, man of vrouw. Ook werden ze gedragen door muzikanten uit die tijd zoals Keith Richards (die draagt ze nu nog) en Jimi Hendrickx.
Iedereen die zich vandaag de dag als hippie verkleed doet een haarband in of bandana om.
In de jaren 80 werd de zweetband een modeverschijnsel bij zowel mannen als vrouwen, het liefst in een felle neonkleur. Ook had jaren 80 icoon madonna vaak een haarband losjes om het haar geknoopt met een grote strik ergens bovenop of aan de zijkant, dit deden veel jonge meiden na.
Let’s get physical!
In de jaren 90 waren vooral eenvoudige haarbanden en diademen in de mode. De haarkam-diadeem bijvoorbeeld, de eenvoudige haarband en de fluwelen of zijden diadeem.
In het nieuwe millennium kun je wat betreft de haarband alle kanten op. Of het nu een eenvoudige jaren 90 haarband is of een opvallende jaren 50 haarband; anything goes!